Monday, May 4, 2009

Ako pripraviť parenú knedlu

Thanks to Daniela and her Mom!


Ako pripraviť parenú knedlu

Kvások
Ako prvý pripravíme kvások: Do nádoby vlejeme asi 2 dl teplej vody, pridáme lyžičku cukru a rozmrvíme kvasnice. Trochu premiešame, nie dokonale, prikryjeme a necháme kvasiť asi 15 minút. Lepšie kvások kvasí v teplom prostredí.
Cesto
Do nádoby preosejeme asi 0.5 kg hrubej múky. Pridáme: 1 vajce, lyžičku soli, lyžičku prášku do pečiva, lyžicu oleja a prilejeme kvások. Kvások pridávame tak, aby sme vymiešali stredne tuhé cesto. Najlepšie ho miesiť rukami (tromi prstami). Keď sa už cesto pekne odlepuje od nádoby a prstov tak ho prikryjeme utierkou a dáme pod perinu kvasiť. Kvasí asi hodinu.
Po hodine cesto ešte rukami spracujeme, rozdelíme na tri časti a dlaňou vypracujeme tri hrudky. Takto pripravene cesto prikryjeme utierkou.
Paríme knedlu
Do hrnca dáme vodu a vložíme naparovač (dierkovanú podložku). Hrniec dáme na šporák a keď voda vrie tak naparovač vymastíme olejom a vložíme prvú pripravenú knedlu. Hrniec zakryjeme a necháme pariť 15 minút. Po 15 minútach knedlu opatrne vyberieme na vopred pripravenú podložku a zvrchu pierkom pomastíme. Počas parenia sa nesmie nadvihovať pokrievka. Takým istým postupom paríme aj zvyšné dve knedle. Nezabudneme vždy pridať vodu, pomastiť naparovač a s vkladaním knedle počkať až kým voda začne vrieť.

Realizácia vrátane fotodokumentácie uskutočnená 30.04.2009 v Tirane.
* * *
Przygotować zakwas:
2,5 dkg drożdży
Łyżka cukru
Ciepła woda
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i odstawić na 10 minut

Przygotować ciasto:
Pół kilo grubo zmielonej pszennej mąki (krupczatka?)
1 jajko
Sól
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka oleju
Zakwas

Po wyrobieniu ciasta (powinno być dość twarde), postawić na 1 godz (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia.

Ciasto przerobić, uformować bułki. Lekko posmarować naczynie do gotowania na parze oliwą. Gotować knedle na parze 15 minut bez odkrywania.
Po wyjęciu lekko posmarować olejem.
I zjeść!






















































































































































































No comments:

Post a Comment